De TomTom GO Navigator:

Een middenklasse navigatietoestel die u helpt om elke bestemming te bereiken. Hoe ver die ook is. Dankzij de wereldkaart voor wereldwijde dekking kunt u naar afgelegen en onbekende gebieden rijden en uw weg terugvinden zonder massa’s data te verbruiken.

Een ander pluspunt is dat u meer grip op de verkeerssituatie krijgt dankzij een inbegrepen jaarabonnement voor flitsers. U weet wat u op uw route te wachten staat en maakt komaf met boetes.
Bovendien houdt het toestel ritstatistieken & recente bestemmingen bij. Zo bent u snel op weg en kunt u uw afgelegde afstand, rijtijd en tijdwinst controleren via TomTom Traffic (1 jaar abonnement inbegrepen).

De TomTom GO navigator kan bijna alles wat een basis GPS toestel moet kunnen

V Een scherm van 6″ is voldoende groot

V Prijs tussen de 200 & 300 euro, dit is wat je verwacht te betalen voor een navigatie toestel

V TomTom wereld kaarten (dus voldoende kaarten voor een reis)

V Rijstrookadvies

V TomTom TrafficAls je de GPS Bluetooth geeft via je GSM ontvangt hij verkeersinformatie

V Routevoorkeuren:   Gewenst routetype (Snel, Kortst, Efficiënt) + Wat je wilt vermijden (veerboten/autotreinen, tolwegen, onverharde wegen, carpoolstroken,
snelwegen, tunnels)

Er zijn ook nog enkele extra functies aanwezig:

V Stembesturing – aan je GPS prutsen tijdens het rijden is gevaarlijk

V Flitsers-waarschuwingen, al zijn die niet gratis (abonnement na 1 jaar)

V live info over brandstofprijzen (Als je de GPS internet via Bluetooth geeft)

V beschikbaarheid parkeergarages (Als je de GPS internet via Bluetooth geeft)

V analyses van ritstatistieken om inzicht te krijgen in uw rijpatronen. Inclusief uw tijdwinst dankzij TomTom Traffic. (Als je de GPS internet via  Bluetooth geeft)

Er zijn helaas ook enkele min puntjes

X Geen info over Lage-emissiezones, dit is in 2023 eigenlijk belangrijk want die zitten in vele steden.

X Laag werkgeheugen & geheugen voor kaarten

X Geen koppeling mogelijk met een computer (het toestel kan enkel via Wi-Fi updaten)

X De TomTom Navigator verwacht verkeersinformatie van je GSM toestel, maar hij heeft geen dubbele oplaadpoort. Je kan dus niet je GSM & de TomTom opladen op het zelfde moment met de bijgeleverde accessoires.

X Handleiding te beperkt (niet alles wordt uitgelegd), dit is ook een probleem bij de andere navigatie toestellen van TomTom

De TomTom GPS toestellen vergeleken:

Aangezien ik intussen vele GPS toestellen (ook Garmin) heb bekeken & gebruikt gebruik in een andere tabel dan TomTom.

Functies / kenmerken GO Exclusive GO Camper Max GO Discover GO Superior GO Camper Tour GO Navigator GO Classic
Releasedate 24-6-2022 13-06-2023 (oud)  11-08-2023 13-06-2023 13-06-2023 (oud)
Advies Prijs 8” versie bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁
Advies Prijs 7” versie € 459,95 € 399 € 359 € 359 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁
Advies Prijs 6” versie bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 €319 €299 €299 €249 €159
Advies Prijs 5” versie bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 bestaat niet 🙁 €139
accessoires bijgeleverd Dubbele lader + leren beschermtas + beschermfolie voor het scherm Tijdelijk incl.

beschermtas en dashboard- montageschijven

Dashboard- montageschijven + beschermtas Dashboard- montageschijven Dashboard -montageschijven Dashboard
-montageschijven
niks
Routeberekening voor auto’s, mobilhomes en caravans Ja Ja Nee Nee Ja Nee Nee
POI’s voor auto’s, mobilhomes en caravans Ja Ja Nee Nee Ja Nee Nee
Zelf POI’s aanmaken Ja ? Nee ? ? Nee Nee
Toeristische routes Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee
Premium accessoires (leren beschermtas, dubbele oplader en beschermfolie voor het scherm) Ja Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Flitsers-waarschuwingen 1,5 jaar daarna abonnement 1 jaar,

daarna abonnement

1 jaar,

daarna abonnement

1 jaar,

daarna abonnement

6 maand,

daarna abonnement

1 jaar,

daarna
abonnement

1 maand, daarna abonnement
Info Lage-emissiezones ? Ja Nee Ja Nee Nee Nee
live info over brandstofprijzen Ja 1 jaar,

daarna abonnement

Ja 1 jaar,

daarna abonnement

Nee 1 jaar,

daarna abonnement

Nee
Weers informatie Nee 2 jaar,

daarna abonnement

Nee Nee Nee Nee Nee
beschikbaarheid parkeergarages Ja, zit in abbo brandstofprijzen
Nee Ja Ja, zit in abbo brandstofprijzen Nee Ja zit in abbo brandstofprijzen Nee
MyDrive als bijhorende app Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Last Mile Navigation en vind mijn auto Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee
TomTom-kaarten Wereld Wereld Wereld Wereld Europa Wereld Europa
TomTom Services via Ingebouwde SIM Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Updates via Wi-Fi 3x sneller, dan Navigator
4x sneller, dan Navigator
3x sneller, dan Navigator
3x sneller, dan Navigator
Ja Ja Ja
TomTom Traffic Ja – enkel via Smartphone (Wi-Fi Delen) Ja – enkel via
Smartphone
(Wi-Fi Delen)
Ja – enkel via
Smartphone
(Wi-Fi Delen)
Ja – enkel via
Smartphone
(Wi-Fi Delen)
Ja – enkel via
Smartphone
(Wi-Fi Delen)
Ja – enkel via
Smartphone
(Wi-Fi Delen)
Nee
RAM (werk geheugen) 2 GB 2 GB 2 GB 2 GB 0,5 GB  0,5 GB vermoedelijk 0,5 GB
Intern geheugen (voor kaarten) 32 Gb 32 Gb 32 Gb 32 Gb 16 Gb 16 Gb 16 Gb
Stembesturing Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee
Houder Losklikbaar

uit houder

Losklikbaar

uit houder

Losklikbaar

uit houder

Losklikbaar

uit houder

Losklikbaar

uit houder

Losklikbaar

uit houder

Nee,

Geïntegreerde ​

Rijstrookadvies ​ Ja beperkt Ja Ja beperkt Ja Ja
Aankoop advies zie vorige review Ja, Prijs/ kwaliteit
zit goed
Iets goedkoper
dan de Exclusive
Nee, Dit toestel is te oud Ja, beter dan de Navigator Nee, mist te veel functies Misschien, Prijs/ kwaliteit = goed maar de GO Superior is net iets beter
Waze is beter

TomTom GO Navigator vergeleken met Garmin Garmin DriveSmart 66 / 76

De prijzen van deze 3 toestellen liggen heel dicht bij elkaar.
Ook de functies zijn gelijkaardig.
Het verschil zit hem vooral in de visie van de fabrikant.
TomTom levert (zoals altijd) een kant en klaar navigatietoestel waar je niet veel hoeft aan in te stellen, Garmin levert een navigatietoestel met veel functies waar je best toch even door gaat alvorens het toestel te gebruiken. Het voordeel bij Garmin is dan ook dat je meer kan instellen.

De prijs van de abonnementen komt overeen uit.
Dit is altijd zo geweest al merk je hier meteen het verschil in visie van beide firma’s.
Tomtom laat ongeveer 2 keer per jaar via mail weten dat er een kaartupdate / nieuwe kaart is maar de live services zijn betalend.
Garmine update de kaarten wel gratis, maar dit gaat over kleinere updates, de flitsers kosten even veel als een TomTom Live services abonnement.

Functies van de DriveSmart & Go Navigator vergeleken:

!! Prijs informatie zoals die was op 13-6-2023 !!

Functies / kenmerken Garmin DriveSmart 66 & 76 TomTom GO Navigator
Releasedate oktober 2021 13-06-2023
Advies Prijs 7” versie € 260
Advies Prijs 6” versie
€ 240
€249
Prijs abbonementen
  • Kaarten € 90 per aankoop
  • Verkeers info € 0 / jaar
  • Flitsers €40 / jaar

 

  • Kaarten € 0 / jaar
  • Live services (traffic) €20 / jaar
  • Live services (flitsers) €35 / jaar
  • Live services full €40 / jaar
accessoires bijgeleverd Zuignapsteun voor voertuig Dashboard
-montageschijven
Routeberekening voor auto’s, mobilhomes en caravans Nee Nee
Toeristische routes Nee Nee
Premium accessoires (leren beschermtas, dubbele oplader en beschermfolie voor het scherm) Nee Nee
Flitsers-waarschuwingen abonnement afsluiten 1 jaar,

daarna
abonnement

Info Lage-emissiezones Ja Nee
live info over brandstofprijzen Ja, indien je hiervoor abonnement neemt. Werkt wel anders dan bij TomTom Ja
Weers informatie Ja, indien je hiervoor abonnement neemt. Werkt wel anders dan bij TomTom Nee
beschikbaarheid parkeergarages Nee, wel enkele beperkte funties
Ja
Koppeling met computer mogelijk Ja Nee
Last Mile Navigation en vind mijn auto Nee Nee
Kaarten Europa Wereld
Verkeers informatie via Ingebouwde SIM Nee Nee
Updates via Wi-Fi Ja, maar kan ook via PC
Ja
Traffic Ja – Smartphone met Bluetooth® vereist
Ja – Smartphone met Bluetooth® vereist
RAM (werk geheugen) ? GB vermoedelijk 0,5 GB
Intern geheugen (voor kaarten) 32 Gb 16 Gb
Stembesturing Ja Ja
Houder Ten opzichte van TomTom een moeilijkere houder Snel, Losklikbaar

uit houder

Rijstrookadvies ​ Ja Ja
Komt vooringesteld ?
Nee
Ja
Volledige & duidelijke handleiding
Ja, maar moet je ook tijd voor nemen om toestel in gebruik te nemen
Nee, maar toestel wijst zichzelf uit.
Aankoop advies Prijs/ kwaliteit = goed Prijs/ kwaliteit = goed

Mijn Nonkel is het beste af met een TomTom GO

Hij is totaal niet technisch, dat is ook de reden dat ik de GPS moest instellen voor hem.
Zulke mensen zijn ook het beste met een toestel van TomTom, bij Garmin loopt die gegarandeerd verloren in de functies..

Ik moet wel nog instellen dat de TomTom GO Navigator automatisch connectie maakt met de Wi-Fi bij hem thuis zodat hij zelf kan updaten..
Ook moet er nog uitlegt worden hoe de Bluetooth werkt voor de verkeersinformatie.

Opstap met de TomTom GO Navigator:

Na het opstarten van de TomTom GO Navigator worden enkele basis vragen gesteld. (land, taal, account enz)
Eens deze doorlopen zijn kan je eigenlijk reeds starten met navigeren.
Toch is het een goed idee even de kaarten & software te updaten.
Er waren ongeveer 30 minuten nodig om het toestel volledig te updaten. (dat het zo lang duurde kan van mijn trage Wi-Fi afhangen)
Na het updaten koppel je het toestel met je Smartphone / Iphone om Traffic & Flitsers te ontvangen.

De eerste rit:

Eens onderweg gedraagt te toestel zich zeer goed, files werden weergegeven, max snelheid werd weergegeven & de rijstrook navigatie komt op tijd en is duidelijk.
Tijdens het rijden werd meteen ook een alternatieve (groene) route voorgesteld hiermee heb ik meteen 5 minuten gewonnen
(of misschien wel meer, want nadien kreeg ik via de radio te horen dat er een ongeval was gebeurd op de linkerrijstrook)

De tweede & 3de rit:

(20-6-2023) van Ukkel (=Brussel) naar Spa en terug.
In totaal ongeveer ~300 km gereden en ongeveer ~4.20 uur op de baan geweest.
Vooral de terugweg was interessant aangezien er een zwaar onweer was voorspeld.
De TomTom GO Navigator waarschuwde jammer genoeg niet voor zwaar weer, de vertragingen werden wel duidelijk zichtbaar weergegeven.
Wanneer een file naderde gaf mijn TomTom dit ook aan door middel van een uitroeptekentje.
De TomTom heeft ook verscheidene malen een groene route voorgesteld en de aankomstdatum moeten aanpassen.

Een vriendin die eveneens onderweg was naar mijn huis kwam duidelijk later aan.
Dit was echter geen afgesproken test omdat ik verwachte max 5 min te winnen met TomTom GO.
De vriendin heeft (zoals altijd) Google Maps gebruikt voor navigatie.
Gewonnen tijd ten opzichte van haar (=Google maps) ~20 minuten.
Meer ze was ook duidelijk vermoeider dan ik en had bijna 3 aanrijdingen gehad.
Gewoon al het feit dat de TomTom GO de files aangaf & vertragend verkeer opmerkte door een uitroepteken weer te geven heeft me geholpen om veiliger te rijden.
Je mindert immers je snelheid als je weet dat je een file nadert.

Na deze laatste rit & de (ongeplande) vergelijking met Google Maps zit de test er voor de TomTom Go Navigator.
Laten we zeggen dat die nu wel ingesteld is 🙂

Conclusie:

De TomTom GO Navigator is goed voor zijn prijs maar de TomTom GO Superior is net dat tikkeltje beter.
Hij kan alles wat je verwacht een een navigatietoestel, wanneer je (na een jaar) een abonnement neemt blijven ook extra functies beschikbaar.
Voor iedereen die op zoek is naar een nieuw TomTom GPS toestel is de TomTom GO Navigator een goed GPS toestel.

De TomTom GO Navigator kan ook prima zijn voorgangers (TomTom Essential 5, GO620 Car enz) vervangen. De Navigator is ook een prima upgrade voor wie reeds een TomTom GO Classic, Essential 5, TomTom GO Basic, TomTom Start heeft.

Voor mensen die momenteel rondrijden met een TomTom GO Discover is dit toestel GEEN upgrade. Ik zou de TomTom GO Discover dus NIET vervangen door een TomTom GO Navigator. Je wint hier amper functies mee, bovendien verwacht ik dat TomTom in 2024 een GPS toestel uitbrengt dat de Discover beter kan vervangen.
Ben je toch op zoek naar een toestel dat de TomTom GO Discover kan vervangen kies dan voor de TomTom Camper Max. Deze is weliswaar voor campers, maar kan het ook prima doen als auto GPS. (je mist wel beschikbaarheid van parkeergarages, maar wint Info lage emissiezones)
TomTom heeft inmiddels de TomTom GO Superior uitgebracht die de TomTom Discover kan vervangen.

Voor iedereen die tevreden is van Garmin is er geen reden om over te stappen naar de TomTom GO Navigator. Garmin heeft 2 gelijkaardige toestellen uit (de DriveSmart 66 en de DriveSmart 76), die ook ongeveer evenveel kosten.

 

UPDATE: 11 augustus 2023

Door Stella

3 gedachte over “(Review) TomTom GO Navigator (is 13-6-2023 uit)”
  1. TER INFO: Ik ben reeds Garmin gebruiker voor de fiets, de TomTom Navigator heeft me niet kunnen overtuigen en ik ben toch voor de Garmin DriveSmart 66 gegaan

  2. Ik zou toch graag eens een review zien van de Tom Tom GO Navigation APP. Die kost maar ~2 euro per maand. (~€24 per jaar) Pas na ongeveer 10 jaar heb je de kostprijs van een GPS betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:lach: 
:whistle: 
:yes: 
:ween: 
:mail: 
:jammer: 
:unsure: 
o-) 
:fluiten 
:fluiten2 
:lol 
:money 
:fuck 
:aengel2: 
:cheerleader 
:~ 
;o) 
:kwaad 
B) 
:DD 
:p 
:XD 
:XP 
:-/ 
;p 
Oo) 
:eitje 
:ei2 
:gamershalloween 
:gamershalloween2 
:hobbygamer 
:aengel: 
:pica 
:modderkieken 
:wobbo 
:sintJ: 
:sintOO: 
:sintXD: 
:candy 
more...