Het is deze week Internationale dag tegen voedselverspilling (op donderdag 29 september)
Zeker in deze tijd van schaarste en dure producten vond ik het wel passend om hier iets over te brengen.
Elke euro die je uitspaart door iets niet weg te smijten en een euro die je spaart voor het aankopen van een game 🙂
Ik ben zelf iemand die graag een redelijke voorraad producten in huis heeft, zo hoef ik niet zo snel naar de winkel toe.
Vandaar dat ik ook de houdbaarheidsdatum van producten goed kan schatten en lezen op de verpakking.
Een belangrijke tip, lees de houdbaarheidsdatum in de winkel alvorens een bepaald product te kopen.
Het komt wel eens voor dat producten in de winkel niet zo vers zijn als je zou denken.
Vaak betaal je even veel voor een product dat snel vervalt als voor hetzelfde product met een langere houdbaarheidsdatum.
Over die datums:
- Tenminste Houdbaar Tot of THT: Dit staat op producten die niet snel bederven. Na de datum zal de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het dan nog wel veilig eten.
- Te Gebruiken Tot of TGT: Dit staat op bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
De houdbaarheidsdatum is ENKEL van toepassing als de verpakking niet geopend is., op sommige verpakkingen staat ook een aantal dagen vermeld waarna je het product nog veilig kunt gebruiken na opening.
Onderstaand filmpje legt dit ook nog eens allemaal uit:
Maar er zijn ook producten zonder een datum !
Producten met korte houdbaarheidsdatum (meestal ~5-tal dagen)
- (verse) Groente – niet geschild of gesneden
- (vers) Fruit – niet geschild of gesneden
- Aardappelen – niet geschild of gesneden
- Vers brood (broden)
- Banket, taartjes stokbrood, enz.
Producten met lange houdbaarheidsdatum (meestal langer dan 2 jaar)
- Wijn
- Sterke dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
- keukenazijn
- Keukenzout
- Suiker en op suiker gebaseerde snoep
- Honing
- Kauwgom
Ook deze producten kunnen bederven, maar bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden door te kijken, ruiken en proeven. Al zou ik dat niet aanraden bij azijn
Eigen ervaringen:
- Kruiden hebben vaak een Tenminste Houdbaar Tot datum, maar ze zijn tot een jaar na die datum vaak nog perfect te gebruiken.
- Kaas / vlees: max 5 dagen na opening, oude kaas kan wel vaak iets langer
- Koffie blijft tot een jaar na datum bruikbaar indien deze droog en goed afgesloten werd bewaard.
- Chocolade, hiervan wordt gezegd dat dit zeer lang houdbaar is, maar wanneer de Tenminste Houdbaar Tot wordt overschreden smaak je dit toch. UITZONDERING wanneer je chocolade in de koelkast bewaard. Dan blijft hij echt veel langer goed.
- (chocolade) melk is meestal nog perfect bruikbaar na THT datum, maar het laatste van de melkfles gooi je beter weg.
- Yoghurt, vormt een waterlaagje bovenaan, wanneer dit gebeurd (ook binnen de datum) gooi je hem beter weg.
- Ketchup / Chilisaus / Chutney / Mosterd / Cocktailsaus bewaar je het beste koud. Deze is dan zelfs als hij geopend is nog 10 maand bruikbaar.
- Mayonaise / Saladedressing / Tartaarsaus, bewaar je het beste koud, als hij geopend is nog 3 maand bruikbaar.
- Chips, indien geopend max 24 uur
- Pringles pot, geopend maar opnieuw afgesloten 5 dagen
- Frisdrank (na opening) in de koelkast max 7 dagen.
- Eieren, bewaar ze na aankoop in de koelkast dan blijven ze langer goed dan de Tenminste Houdbaar Tot datum. Bewaar ze ook NIET in de deur van de koelkast, daar is de temperatuur niet constant en bewegen ze te veel.
Bij eitjes kan je ook altijd de drijftest doen voor je ze gebruikt:
Leg het ei in een kommetje / maatbeker water:
- Een vers ei blijft plat op de bodem liggen.
- Een ei dat zich recht zet (met de punt rechtop) is niet vers, meestal zo een 2 tot 3 weken oud, en perfect te eten.
- Zweeft het ei in het water dan is het niet meer vers en niet eetbaar
- Drijft het ei, dan moet je het zeker niet gebruiken en kan het stinken als je het open maakt
En wat met invriezen?
Als je zaken wil invriezen doe dit zo vers mogelijk !
Eens ontdooit mag je nooit opnieuw invriezen !
Door zaken in de vriezen verleng je de houdbaarheidsdatum enorm maar niet oneindig.
Zaken met saus kan je moeilijk invriezen omdat de saus ontbind.
Invriezen doe je het beste bij -18°c, -20°c als je zeker wil zijn dat niets kan ontdooien bij een stroomuitval
- Verse lasagne: ~3 maand (-20°c)
- Kaas / kip / (verse)vis ~3 maand (-20°c)
- Vleeswaren ~8 maand in de diepvries (-20°c)
- Groenten ~10 maand in de diepvries (-20°c)
- Brood max 1 maand (-20°c)
En toch kloppen die datums niet helemaal. Ik moet regelmatig een ongeopende fles honing weggooien omdat er onderaan het flesje schimmel of suiker tevoorschijn komt.
Dan heb jij al veel honing verspild.
Honing is bijna puur suiker, hier door kristalizeert het na een tijdje. Maar het blijft wel perfect eetbaar.
Wel goed geschreven tekst
Er had een fotootje bij gemogen maar verder is de tekst goed
Yoghurt is slecht houdbaar, dat smaak je meteen als de datum nadert. ik neem daarom altijd de achterste potjes in de winkel. Dat kan 2 weken schelen in datum en je betaalt even veel.