Hoe beter je huis geïsoleerd & geventileerd is hoe minder last je hebt met zomerse hitte.

Zowel isolatie als ventilatie voorkomen dat je huis oververhit raakt. (typisch voorbeeld van oververhitting: binnen 28° en buiten 25°)

Maar isolatie & ventilatie helpen je niet bij een hittegolf die dagen lang duurt.

Hieronder geven we tips om je huis koeler te houden:

  • Sluit luiken / rolluiken in het zuiden en het westen. Als je deze niet hebt hang ‘s morgens witte vochtige doeken aan de buitenkant voor de ramen. Heb je een veranda of koepels op een plat dat, dek deze eveneens af. Als je overdag thuis bent kan je deze af en toe vochtig maken voor een beter effect.

 

  • Zet zoveel mogelijk ramen en binnendeuren open in de avonduren en eventueel ook in de nacht & vroege ochtend. Wanneer je in het bezit bent van ventilator’s kan je deze lucht naar buiten / binnen laten blazen zodat je ’s avonds sneller verlucht. Als je in het bezit bent van een woningventilatie (vind je in alle nieuw bouwen terug) zet deze op de maximale stand (maakt uiteraard wel een beetje lawaai) Het is natuurlijk enkel nuttig om te verluchten als de temperatuur buiten koeler is dan de temperatuur binnen !

 

  • Bevochtig de lucht in warme ruimten. Water heeft warmte nodig om te verdampen, dus koelt het de kamer af. Luchr bevochtigen kan door een luchtbevochtiger of gewoon door een emmer water in de kamer te plaatsen. Wat zeker ook lukt is het kuisen van de woning.

 

  • Voor een snellere afkoeling van je huis (dak & muren) kun je dit nat maken (besproeien) als de zon onder is. ! het is niet goed je dak af te koelen wanneer de zon er op schijnt, dit kan schade aan je dak veroorzaken ! (koudere oppervlakken krimpen…)

 

  • Schakel elektrische apparaten uit die warmte afgeven (tv, videorecorder, pc). Zet geen kaarsen, spots, gloeilampen of hallogeenlampen aan. Spaarlampen & TL verlichting geven minder warmte af. Gebruik ook geen gesfornuis of (haar)droger overdag.

 

  • Lokale (=mobiele) airco kan helpen om een plaats af te koelen, alleen kan dit nooit een hele woning of verdiep koelen. Het kan plaatselijk natuurlijk wel helpen. De uitgang van zo een mobiele airco moet meestal door een raam. sluit de rest van het raam af met een vochtige doek zodat er geen warmte naar binnen kan.

 

  • Tip voor ’s nachts: maak je pyjama vochtig, hierdoor koelt je lichaam af en slaap je dus beter.

Door Hera