do. dec 8th, 2022

Reageer op: Hoe boontjes klaarmaken

Home Forums Wetenschap, cultuur, politiek & techniek Hoe boontjes klaarmaken Reageer op: Hoe boontjes klaarmaken

#13698
Muza
Deelnemer

Boontjes op voorhand deels klaargemaakt en daarna opgewarmd in de oven,  zodat je achteraf snel aan tafel kan.

Ik ben gewend om te koken voor een grotere groep mensen, waardoor de methode vooral nuttig is bij grotere gezinnen.

 

De chipolata’s in dit gerecht kunnen ook reepjes biefstuk zijn.

DEEL 1 voorbereiding:

  1. Breng een pot met water aan de kook.
  2. Kook hierin aardappelen half gaar. (5 à 10 min)
  3. Haal de aardappelen er uit en kook nu de boontjes samen met enkele laurierblaadjes halfgaar ~ 4 minuten en giet het kookvocht weg.

4. Zet een pan op een hoog vuur met olijfolie of kruiden olie.
5.Bak hierin de aardappelen een beetje zodat er zich een klein korst vormt op de aardappel.
6. Bak ze niet volledig goud bruin of gaar, dat gebeurt pas in de oven.

De bedoeling van de korst is dat ze in de oven niet te plat worden gebakken.

7. Zet een 2de pan op een matig vuur met wat olijfolie of kruiden olie.
voeg hierin de chipolata’s toe en bak ze voor
8.Snipper intussen een ui fijn en stoof de stukjes ui glazig (samen met de chipolata’s)
9.Doe de halfgare boontjes in de pan en roer ze door de hete olie.
Eventueel voeg je hier spekreepjes toe, deze mag je nog niet helemaal bakken dit gebeurt pas in de oven.
10.Doe de aardappelen en boontjes & co in de ovenschotel
11. Kruid de schotel met peper van de molen, zout, tijm & nootmuskaat

Dit geheel kan je laten rusten tot de tafel gezet is of het voorgerecht opgegeten is.

DEEL 2 afwerken:

12. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven 180°c en laat een 4 tal minuten koken.

 

 

TER INFORMATIE:

Kruiden die het best passen het best bij aardappelen:

  • tijm – past bij dit gerecht, kan prima op aardappelen maar is wel een hard kruid !
  • rozemarijn – mijn favoriet
  • paprikapoeder – een echte aanrader
  • marjolein
  • knoflook
  • salie
  • cajunkruiden

Bijkruiden kan met zout en peper + extra olijfolie, maar dit doe je normaal pas NA het opdienen.

Vandaar dat ze in tavernes vaak peper, zout, olijfolie, aceto balsamico (= soort azijn), op tafel staan hebben.