Er worden zelden cijfers over de gaming industrie gepubliceerd en dat maakt dit artikel toch wel uniek.
De cijfers die gepubliceerd zijn zijn ook niet 100% correct volgens mij want games als Pokémon GO worden niet gekocht. Je koopt alleen pokécoins maar de game zelf is gratis. Dat is natuurlijk moeilijk te traceren, want dat loopt via de google play store.

Bron artikel: https://www.tijd.be/
Stukken letterlijk uit het artikel zijn in blockquote’s aangeduid.

De economische waarde van de gamesector in België bedroeg 600 miljoen euro in 2021, een stijging met 4 procent na de forse groei in het eerste coronajaar 2020.
Het aandeel van de volledig fysieke games die in fysieke winkels en webshops verkocht worden, is in België opvallend hoog. Toch gaat het belang van digitale levering ook hier toenemen.

Toch wel gek dat er na een coronajaar een stijging in de verkoop is.
Corona was ook niet echt slecht voor de gaming industrie, buiten dat vele winkels gesloten waren hadden veel mensen tijd om te gamen.
Ik vermoed dat de moeilijkste periode nu nog moet komen, de prijzen stijgen en 1 van de eerste zaken waarop bespaart zal worden zijn games.
In theorie zouden er dit jaar en begin volgend jaar dus minder games verkocht moeten worden door besparingen bij hobby gamers.
De Youtubers en Pro gamers kopen toch, hun aankoopgedrag hangt enkel van het aantal uitgekomen toptitels af.

Dat er meer fysieke games worden verkocht heeft zeker ook te maken met de prijs van de games. Over het algemeen zijn digitale games duurder en zelfs als ze goedkoper zijn dan nemen ze nog steeds plaats in op de console. Hierdoor moet je de console op termijn uitbreiden en dat maakt de digitale game uiteindelijk nog duurder. Fysieke games hebben vaak ook nog een verkoopwaarde. (2de hands)

In Nederland werd er in 2020 ongeveer 1 miljard euro aan games uitgegeven, wat bijna een verdubbeling is van de uitgave in 2015.

Bron: https://www.kennisdomein.nl/maatschappelijk/de-groei-van-de-gaming-industrie/

Voor Nederland zijn er moeilijk cijfers te vinden, maar daar spreken ze al over 1 miljard euro aan games in 2021.

Nederland heeft ~18 miljoen inwoners en België ~12 miljoen (beide cijfers afgerond naar boven)
Een inwoner van België geeft dus ~€50 per jaar aan games uit (600 mil / 12 mil)

Een inwoner van Nederland geeft dus ~€56 per jaar uit aan games

Het besluit hiervan is dus dat ofwel de Belgen per inwoner minder games spelen of dat de Belgen gewoon veel prijsbewuster kopen dan de Nederlanders.
Het feit dat de Belgen meer fysieke games kopen duid vooral op het prijsbewuster aankopen.

bij de toestellen valt de sterke prestatie op van de PlayStation 5, ondanks de leveringsproblemen. Ook duikt de VR-headset Quest 2 op in de top 5.

PlayStation heeft in België altijd al een rare rol gehad.
Onder de gamers is het de meest verkochte console.

Toch verkoopt Nintendo meer.
Veel van die gamers heeft stiekem toch ook een Nintendo Switch in huis en Nintendo staat ook veel sterker bij de spelers die maar af en toe gamen.
Zeg maar meteen de mama’s en de papa’s 🙂

Hier moeten we dus uit besluiten dat de Belg heel prijsbewust koopt!

Een Twitter reactie van iemand die duidelijk niets begrepen heeft van het openhouden van een winkel.

Ik trek uit de cijfers meteen al de conclusie dat de Belg prijsbewust koopt. Als prijs de doorslaggevende factor is moet je vooral daar iets aan doen.
Een investering in beleving doet vooral je winst per game zakken want de game duurder verkopen zal in België niet pakken.
Wat je beter kan doen als retailer is low budget werken zoals Colruyt of op de markt gaan staan met je games :fluiten2

Dit is echter geen kopie van het artikel, je kan het artikel nalezen op: https://www.tijd.be/ondernemen/entertainment/belgische-gamer-zweert-fysieke-videospellen-niet-af/10373518.html

Door Bloom

5 gedachte over “Reactie op artikel: Belgische gamer zweert fysieke videospellen niet af”
  1. Niet het soort bericht dat ik op Hobbygamers hoop te lezen. Op andere sites lees ik deze informatie ook NIET omdat het als klant gewoon niet interessant is.

  2. Als verkoper van games ben je daar wel mee bezig, zeker omdat er zelden cijfers beschikbaar zijn. Dat het minder interessant is had ik wel verwacht, dat is ook de reden waarom ik er geen foto bijplaatste.

  3. De berekeningen in dit topic zijn eerder giswerk en de conclusie is dus ook mogelijk niet correct.

Reacties zijn gesloten.