Omdat het maken van back-up’s & systeemkopieën (=images) toch zo belangrijk is op een computer wijden we hier een volledige pagina aan.
Het maken van een systeemkopie kan voor de meeste computergebruikers zelfs een paar bezoeken aan de computerwinkel uitsparen.

Vergeet niet dat je Back-ups & images nooit op een computer zelf bewaart, maar op een externe hardeschijf, USB stick of DVD / Blu-Ray. Zo ben je zeker dat je altijd terug aan je gegevens kan, ook als je computer helemaal defect is.

Wat is het verschil tussen een back-up & een image ?

Een back-up of reservekopie is een bestand met een kopie van een aantal bestanden en mappen.

Meer over back-up’s op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Back-up

Meestal heb je een speciaal back-up programma nodig om het back-up bestand te kunnen openen. Windows is ook in staat back-up’s te maken. Hier een link met wat meer informatie: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows/back-up

Een image of systeemkopie is een bestand dat een exacte kopie van een hardeschijf of partitie bevat. Bij een Image wordt er een soort foto genomen van een hardeshijf of partitie. Hierdoor bevat een image naast alle bestanden en mappen ook alle instellingen van die hardeschijf. Doordat er een exacte kopie van de van de hardeschijf gemaakt wordt, start het besturingssysteem na het terugzetten van de image weer op. Want, naast de bestanden van het besturingssysteem wordt ook de bootsector en de Master Boot Record geïmaged. Hier een link met wat meer informatie: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows7/what-is-a-system-image

Wanneer gebruik je een Back-up en wanneer een Image ?

Een backup / reservekopie maak je van belangrijke mappen, zoals je muziek, documenten, foto’s,  presentaties, enz. Mocht je computer stuk gaan, dan kun de bestanden terugzetten vanuit de back-up.

Een Image / Systeemkopie maak je van je hardeschijf waar Windows op staat. Mocht Windows niet meer goed werken dan zet je de image terug. Dus geen geloop meer naar de computerwinkel om dat een dure factuur te krijgen.

Heb je voor het maken van een Back-up speciale app’s nodig ?

Nee, niet echt.
Een back-up is gewoon een kopie van je belangrijkste gegevens.
Het is meestal voldoende om je belangrijkste bestanden een paar keer per jaar over te zetten op een USB stick.
Het werken met back-up software heeft wel een paar voordelen, zo kunnen bestanden gecomprimeerd worden tot een kleiner bestand (zoals winzip, Winrar of 7 zip) en kan je instellen de je computer op bepaalde tijdstippen back-up’s maakt.

Hint ! Windows heeft zelf al een ingebouwde back-up app die je kan instellen.

Heb je voor het maken van een Image speciale software nodig ?

Ja, zeker.
Een image van de hardeschijf waar je Windows op zit maakt het het beste wanneer Windows niet werkt.
Dit kan je doen door van een CD / DVD speciale image software op te starten en zo de image te maken van een hardeschijf.

Windows hun back-up programma kan eveneens een systeemkopie maken, maar vaak is die niet zo goed dan deze van professionele software die je vanop een CD / DVD start.

Kortom dit is heel wat complexer dan gewoon wat mappen te kopiëren!

Nota: Computer fabrikanten maken vaak een herstelbestand of CD aan zodat de computer naar fabrieksinstellingen kan worden teruggebracht. Dit bestand is eigenlijk ook een image.

Door Hera