Wat kies je het beste: Betalende of gratis antivirus software:
Een standaard oplossing is er uiteraard niet, je kan natuurlijk altijd gaan over beveiligen maar dat kost uiteraard wel wat geld.
Het security test bedrijf AV-Test.org heeft betalende en gratis paketten eens onder de loop genomen.
Zei besloten dat een gratis pakket net iets minder scoorde dan een betalend pakket maar dat het verschil niet zo groot was. Vooral bij het verwijderen van actieve virussen & het detectern van maleware scoren betalende pakketten beter.
Voor mensen die niet veel op het internet zitten of alleen bekende sites bezoeken (facebook, HLN enz) is een gratis bescherming voldoende. Mensen die vaak op het internet zitten nemen best een pakket met firewall en niet een gewone antivirus.
Vanaf Windows 8 is Windows Defender en Windows Firewall fel verbeterd. Microsoft geeft aan dat deze pakketen een basis bescherming bieden. in praktijk lijkt de bescherming nog zo slecht niet.
Wanneer je Windows Defender combineert met een anti-spyware pakket is je computer meteen redelijk beveiligd.
Vaak gebruikte opstellingen zijn:
- Windows defender + Malewarebytes antimaleWare Premium (gratis versie van malewarebytes is enkele een scanner, de Premium versie beschermt ook echt)
- Windows defender + Spybot – Search & Destroy Home (ook hier weer de betalende versie)
- Windows defender + HitmanPro.Alert
Argumenten om voor betalende software te gaan:
- Je doet aankopen via jouw computer
- Je gebruik vaak software van banken (PayPall of Bankoverschijving)
- Je bezoekt sexsites
- Je download veel bestanden (gratis software, muziek enz)
- Je gebruikt peer to peer software of torrent software (frostwire, Azureus, µTorrent enz)
- Je googled heel veel naar onbekende sites
- Je zit met jouw computer / laptop vaak op openbare plaatsen
- Jouw computer is een server
Doe je geen van bovenstaande handelingen of doe je bovenstaande handelingen maar heel soms dan heeft het weinig zin om voor betalende software te kiezen.
Hoe werkt een antivirus programma ?
Windows & Mac hebben er tegenwoordig 1 gratis ingebouwd in hun besturingssysteem, maar hoe werken ze nu juist !?
Zowat elk antivirus programma bevat een viruslijst.
Dit is een lijst waar alle bekende virussen in voorkomen, de lijst wordt dagelijks bijgewerkt vandaar dat je jouw antivirus moet updaten.
Veel pakketten bevatten tegenwoordig een programma die het gedrag van alle programma’s in de gaten hout, bij verdachte bewerkingen wordt het verdachte programma gestopt of wordt dit gemeld aan de gebruiker.
Elk merk heeft natuurlijk zijn sterke en zwakke kanten, hier alvast de meest gebruikte methoden:
- Een van de bekendste methoden is natuurlijk een volledige scan van de computer, de antivirus kijkt dan alle bestanden op de computer na. Dit is een methode die reeds in gebruik is van 1995. De scan kan door de gebruiker worden uitgevoerd of kan gepland worden.
- Achtergrond bewaking, deze software bekijkt alle werkende programma’s op de computer na. Vaak volgt het programma ook de gebruiker, wanneer de gebruiker een map opent kijkt de antivirus die map na op virussen, opent de gebruiker een bestand dan wordt ook in dat bestand gekeken of er geen virus in zit verwerkt. (heb je vaak niet of in beperkte vorm bij gratis antivirussoftware)
- Email scanner / Skype scanner, deze software kijkt alle binnenkomende & vertrekkende berichten na op virussen. Spam wordt niet tegengehouden, dat is vaak een ander programma. (heb je vaak niet bij gratis antivirussoftware MAAR OOK NIET ELK BETALEND PAKKET HEEFT DIT)
- Internet scanner, deze software zit vaak reeds in j browser ingebouwd. Hij kijkt na of je geen verdachte websites bezoekt en kijkt ook de certificaten van die websites na. (heb je vaak niet bij gratis antivirussoftware MAAR OOK NIET ELK BETALEND PAKKET HEEFT DIT)
- heuristische onderzoeksysteem / gedrag scanner, anders dan alle voorgaande methoden gebruikt dit programma geen viruslijst. Het kijkt naar het gedrag van de werkende programma’s op de computer. Gedraagt er zich een programma anders dan normaal het geval is dan wordt dit programma gedetecteerd. Op deze manier kan een antivirusprogramma de nog onbekende virussen of virussen die niet in de virusdatabase staan, blokkeren ! (heb je vaak niet of in beperkte vorm bij gratis antivirussoftware)
- Firewall, deze kijkt alle inkomende & uitgaande verbindingen en bestanden na. (heb je vaak niet bij gratis antivirussoftware MAAR OOK NIET ELK BETALEND PAKKET HEEFT DIT)
Kaspersky, Bitdefender, Norton hebben & Avira hebben WEL Nederlandse ondersteuning !
Ik zou Comodo & AVG dus helemaal niet adviseren want die zijn enkel in het Engels te contacteren :aap:
Er is geen echt advies voor Comodo, er staat zelfs geen prijs naast.
AVG heeft wel prima software, zo vaak kom je nou ook niet in aanraking met de support.