Welke antivirus is te adviseren ?

Voor mensen die niet veel op het internet zitten of alleen bekende sites bezoeken (facebook, HLN enz) is een gratis bescherming voldoende. Het heeft geen zin om een super goede (betalende) antivirus te installeren als het nooit iets moet doen. Er zijn heel wat mensen die in geen jaren besmet zijn geweest met een computervirus. Bovendien zit vanaf Windows 8 Windows Defender ingebouwd die reeds een basis bescherming bied.

Mensen die vaak op het internet zitten nemen best een pakket met firewall en niet een gewone antivirus. Een gewoon antivirus pakket is niet veel beter dan een gratis antivirus scanner en pakket met firewall is dit WEL. Het verschil tussen een pakket met firewall & een gewone antivirus is dat de pakketten met firewall sneller zullen ingrijpen omdat ze actief de computer scannen tijdens het gebruik. Meestal noemen de betere pakketten “internet security”.

Een tussen oplossing is een gratis antivirus & een betalend antispyware programma.
Tegenwoordig is spyware & maleware een grotere last dan virussen.
Spyware & maleware beschadigen je computer wel niet maar maken hem wel trager en geven irritante vensters. Zelfs een betalend antiviruspakket met firewall geeft tegen spyware geen waterdichte bescherming, een gratis antiviruspakket haalt meestal niet zoveel uit.
Meer hierover op onze anti-spyware pagina.

Ook heel belangrijk is een back-up van je computer, hiermee bedoelen we een volledige back-up met al je programma’s. Windows Back-up is een goed begin, toch is het beter om een betalend programma dat opstart van op een CD te gebruiken. We raden hiervoor Acronis True Image aan omdat dit programma in het Nederlands beschikbaar is. Kostprijs 1 malig ~ 60 € incl BTW. Het hebben van een back-up is heel belangrijk daar je niet steeds heel je computer moet herinstalleren wanneer je een virus hebt of wanneer je computer trager wordt.

Ons advies:

Als GRATIS bescherming: (tussen haakjes wat uitleg) Als BETALENDE bescherming: ~ adviesprijs per jaar(tussen haakjes op prijs goedkope websites)
Microsoft Security Essentials of Windows Defender (basis bescherming)
 Kaspersky internet security ~ 70 € (deze vind je op het internet reeds voor ~30 € incl BTW)
Comodo Internet Security (redelijk complete bescherming) Bitdefender internet security ~50 € (deze vind je op het internet reeds voor ~40 € incl BTW)
Avira Free AntiVirus (vergt weinig van je pc en is goed genoeg)  Norton internet security ~ 70 € (deze vind je op het internet reeds voor ~30 € incl BTW)
AVG Anti-Virus Free (Heel agressieve bescherming, die soms wel eens iets te veel aanziet als virus)   Avira internet security ~ 70 € (deze vind je op het internet reeds voor ~50 € incl BTW)
Panda Cloud Antivirus Free Comodo (onduidelijke prijsopgave op hun site)
Ad-Aware Free Antivirus+  AVG internet security ~ 50 €

 

De meeste betalende pakketten in de handel zijn voor het beveiligen van 3 pc’s, maar als je op het internet een beetje zoekt vind je ook pakketten voor 1 computer of verlengingen terug. Vandaar de lagere prijsvermelding.

Kaspersky internet security is een zeer goed product voor mensen die vaak last hebben van virussen. 70 € is uiteraard te duur maar 30 € per jaar is doenbaar !

 

Recent (2014 – 2015) hebben een paar antivirus makers fouten gemaakt:

Onderstaande firma’s hebben in het verleden per ongeluk foutieve (windows) bestanden aanmerkt als malware, waardoor computers of veel gebruikte programma’s niet meer starten.

  • Panda
  • Avast
  • AVG
  • BitDefender

Dit geeft aan dat bovenstaande antivirus fabrikanten hun software onvoldoende testen op fouten.

Best opletten bij het gebruik van hun software.

Door D.eigenaar

De Eigenaar van het domein & de server waarop hobbygamers geïnstalleerd is.